Hlavním městem mléka a sýrů Čech, Moravy a Slezska se už pro třiatřicáté stala Přibyslav. Za krásného slunného počasí devatenáct společností, od rodinných, farmářských až po největší potravinářské giganty první záříjovou sobotu na Bechyňově náměstí, v historickém sklepení radnice a ve farní stodole představilo a labužníkům dalo ochutnat své kvalitní produkty. Byly tím završeny pětidenní Přibyslavské slavnosti.
Senátor Jan Tecl, předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček, hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek a 1. místostarosta města Michael Omes předali ceny vítězům soutěže čtyř kategorií, které vyhlásil starosta města Martin Kamarád. Vítězství si odnesly Bohemilk Opočno, Brazzale Moravia Tři Dvory a dvakrát Savencia Fromage & Dairy Czech Republic
Předány rovněž byly nové certifikáty Regionální potravina Kraje Vysočina a vyhlášeny výsledky „divácké“ soutěže. Vítězný Přibyslavský krajáč si odvezla Savencia Fromage & Dairy, druhý Mlékárna Hlinsko a třetí Dvorský statek Olešenka.
V podvečer se na hasičském cvičišti konala taneční zábava, která navázala na pestrý odpolední program s ukázkami a soutěžemi pro děti i dospělé. Program připravil přibyslavský sbor dobrovolných hasičů. Velice úspěšný den již za tmy na náměstí zakončil ohňostroj.
Text a foto: Ivo Havlík